Nikkilän keskuspuiston yleissuunnittelu ja osallistuva budjetointi -pilotti

Kuntalaiset äänestivät Nikkilän keskuspuistoon Kukkivan puiston, Näyttävät istutukset, Monimuotoisuuden ja Kirjaston aukion

Nikkilän keskuspuiston yleissuunnittelu ja osallistuvan budjetoinnin -pilotti huipentui äänestykseen, joka järjestettiin 11.-24.5. CHAOS Crowd -sovelluksessa ja puhelimitse. Äänestyksessä kuntalaisilla oli mahdollisuus äänestää suosikkejaan 600 000 euron budjetilla. Äänestyksessä saimme yhteensä 96 ääntä. Suurin osa äänistä annettiin CHAOS Crowd -sovelluksessa, mutta äänestykseen osallistuttiin myös puhelimitse. Kiitos vielä kaikille äänestäneille!

Eniten ääniä saivat Kukkiva puisto, Näyttävät istutukset, Monimuotoisuus ja Kirjaston aukio. Erityisesti Kukkiva puisto ja Näyttävät istutukset nousivat kuntalaisten suosikeiksi. Valmis puistosuunnitelma on nähtävillä tätä linkkiä klikkaamalla.

Puiston valmiit havainnekuvat

Kukkiva puisto sijoittuu Eteläisen koulutien varrelle. Kukkivan puiston keskellä sijaitsee puistomainen nurmialue, jota reunustaa kukkivat puut ja niittyalueet. Keväällä kukkivat puut luovat nurmialueen reunoille kukkameren. Puiden väleihin pääsee kulkemaan niittyyn leikattuja polkuja pitkin tai esteetöntä kivituhkakäytävää pitkin. Pitkin puistoa on sijoitettu penkkejä, puutarhakeinuja ja riippumattoja.

 

Näyttävät istutukset on värikäs portti Nikkilään Nikkiläntien varrella. Yksi- ja monivuotiset kasvit järjestetään aluksi väreittäin. Ajan myötä istutus kehittyy ja eri värit sekoittuvat, mutta kasvillisuus pysyy siistinä ja ryhdikkäänä väriraitojen välissä olevien vuosittain viljalla kylvettävien alueiden avulla. Puistoreitti kulkee istutusten läpi, joten kukkaloistosta pääsee nauttimaan myös läheltä.

 


Monimuotoinen puisto
tulee sijoittumaan Nikkilän Sydämen ja Pikku Sydämen läheisyyteen tuoden uudenlaisen lisän lähioppimisympäristöön. Monimuotoisen luonnon keskellä on mahdollista tutkia luonnonilmiöitä ja erilaisia eliöitä. Pörriäisiä houkuttelevien niittyjen halki kulkee lapsia ja lapsenmielisiä innostavia kapeita pitkospuureittejä, jotka toimivat myös opiskelukäytössä.

 

Kirjaston aukio kivetään ja kiveykseen tehdään jättiruudukko shakin tai muiden pelien peluuseen. Pieneen aukiolle viettävään rinteeseen asennetaan katsomo, joka voi toimia myös esiintymislavana riippuen tapahtumasta. Vanha perennapenkki kunnostetaan ja sisääntulon yhteyteen perustetaan uusi kukkiva penkki. Kaikki kiinteät penkit uusitaan ja pienen puustoisen kukkulan päälle asennetaan riippukeinuja esim. kirjojen lukupaikoiksi.

 

Äänestysvaihtoehtojen laajempiin kuvauksiin ja niiden sijainteihin pääset tutustumaan klikkaamalla tätä linkkiä.

Lämpimät kiitokset äänestykseen osallistuneille!

Projekti on ympäristöministeriön osarahoittama ja osa Kestävä kaupunki –ohjelmaa.

#kestäväkaupunki
@kestavakaupunki

Nikkilän keskuspuiston äänestys alkaa!

Nikkilän keskuspuiston viimeinen äänestysvaihe alkoi 11.5.2020. Äänestys on avoinna ilmaisessa CHAOS Crowd -mobiilisovelluksessa 24.5. saakka sekä puhelimitse 15.5 ja 19.5. Voit käydä tutustumassa vaihtoehtoihin myös paikan päällä Nikkilän Sydämen laajennustyömaan takana olevassa puupaviljongissa (päiväkoti Pikkusydäntä vastapäätä).

Kevään aikana on kartoitettu, miten sipoolaiset käyttävät puistoa ja miten puiston käyttöä voisi lisätä. Nikkilän keskuspuistosta on luonnosteltu erilaisia puistosuunnitelmia asukkaiden toiveiden ja ideoiden pohjalta. Ehdotuksissa on mukana suosituimmat ideat ja niille on laskettu kustannusarviot. Nyt kuntalaisilla on mahdollisuus äänestää näistä ehdotuksista suosikkejansa ja vaikuttaa Nikkilän keskuspuiston tulevaisuuteen.

Mitkä toiminnot ehdottomasti haluaisit puistoon? Tutustu materiaaliin ja äänestä suosikkejasi! Tee valintoja niin, että kokonaisuuden hintalapuksi tulee enintään 600 000 €. Alkuperäiseen budjettiin saattaa tulla puiston toteutusvaiheessa muutoksia, kun kunnan talousarvio seuraaville vuosille varmistuu.

Miten äänestän?

Äänestäminen on helppoa! Lataa ilmainen CHAOS Crowd –sovellus kännykkääsi, tutustu ideoihin ja vastaa Nikkilän keskuspuiston OSBU-kyselyyn jättääksesi oman äänesi. CHAOS Crowd –sovelluksessa voi myös kommentoida eri vaihtoehtoja. Ohjeet CHAOS Crowd -sovelluksen lataamiseen löydät tätä linkkiä klikkaamalla. Äänestysaika päättyy su 24.5.2020.

Suunnitelmiin pääset syventymään tätä linkkiä klikkaamalla tai Nikkilän Sydämen laajennustyömaan takana olevassa puupaviljongissa (päiväkoti Pikkusydäntä vastapäätä). Voit vaihtoehtoisesti äänestää myös puhelimitse alla mainituin puhelinajoin, tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen maria.mantyla@sipoo.fi.

Pääasiallinen osallistuvan budjetoinnin äänestys tapahtuu CHAOS Crowd -sovelluksen kautta, mutta päivystämme myös puhelimitse pe 15.5. ja ti 19.5. klo 12-15, jolloin sipoolaisilla on mahdollisuus kysyä lisätietoja ja jättää oma äänensä.

Pe 15.5. ja ti 19.5. klo 12-15 puhelinvastaanotto seuraavissa numeroissa:
– 040 184 9631 Maria Mäntylä / Sipoon kunta
– 050 499 4820 Ina Westerlund / Nomaji maisema-arkkitehdit Oy (svenska)
– 044 066 4666 Anni Hapuoja / Et May Oy

 

Mitä kaikkea on tehty?

Nikkilän keskuspuiston osallistuva budjetointi polkaistiin käyntiin ideointikiertueella, jolloin projektitiimi jalkautui Nikkilän keskuspuiston läheisyydestä löytyvien toimijoiden tiloihin innostamaan sipoolaisia puistosuunnitteluun CHAOS Crowd –sovelluksella tai post-it-lapuin karttapohjalle. Vierailimme päiväkodissa, kouluissa, kirjastossa, palvelutalossa ja terveysasemalla. Kahden viikon aikana ideoita ja ehdotuksia kertyi lähes 400 kpl, kiitos kaikille osallistujille niin villien kuin vaatimattomienkin toiveiden jakamisesta!

Ideoita työstettiin eteenpäin avoimessa jatkojalostustyöpajassa, jonka pidimme virtuaalisesti korona-viruksen estäessä fyysisen vuorovaikutuksen. Lähestyimme puistosuunnittelua neljän eri persoonan kautta, mikä auttoi ryhmittämään eri toiveita erilaisten käyttäjien tarpeisiin.

Vaihtoehtojen suunnittelussa kuntalaisten ajatuksia on niputettu ja yhdistetty eri puistonkäyttäjiä palveleviksi monipuolisiksi kokonaisuuksiksi. Toimintojen sijoittelussa on hyödynnetty osallistamisprosessin aikana kertynyttä tietoa käyttäjien kokemuksista ja näkemyksistä.

Asukkaiden ideoiden ja ehdotusten lisäksi suunnittelussa on huomioitu puistoa ympäröivät nykyiset ja tulevat toiminnot. Monia toivotuista leikki- ja liikuntavälineistä löytyy jo koulu- ja päiväkotipihoilta. Nämä ovat kaikkien kuntalaisten käytettävissä koulun ja päiväkodin käyttöaikojen ulkopuolella. Osa suosituista ehdotuksista, kuten uimahalli tai liikerakennukset, eivät ole mahdollisia toteuttaa puistoalueella. Näitä toiveita on kuitenkin osallistamisprosessin myötä välitetty kunnalle. Tuli myös toiveita, esimerkkinä viljelypalstat, jotka ovat jo toteutumassa keskuspuiston läheisyyteen Jokilaakson puistoon.

Nikkilän keskuspuiston virtuaalisen suunnittelutyöpajan yhteenveto

Suunnittelutyöpaja toteutettiin virtuaalisesti etäkokoustyökalu Zoomin avulla ke 1.4.

Tätä linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan työpajan tuotoksiin. Kommentteja voi lähettää pe 10.4. saakka tämän sivun alalaidassa oleville yhteyshenkilöille.

Lämpimät kiitokset virtuaalityöpajaan osallistuneille!

Nikkilän keskuspuiston suunnittelutyöpaja järjestettiin ke 1.4.2020

Suuret kiitokset kaikille Nikkilän keskuspuiston osallistuvan budjetoinnin ideointivaiheeseen osallistuneille. Ideoita jätettiin jopa 400 kpl!

Jakamianne ideoita jatkojalostettiin suunnittelutyöpajassa, joka koronaviruksesta johtuen toteutettiin virtuaalisesti etäkokoustyökalu Zoomin avulla ke 1.4. klo 17:30–19:30. Työpajassa käytettäviin puistosuunnittelumateriaaleihin oli mahdollista tutustua etukäteen klikkaamalla tästä linkistä. Työpajan tuloksiin voit tutustua ma 6.4. lähtien tällä sivustolla.

Millaisia ideoita puiston yleissuunnitteluun on ehdotettu? Osallistu virtuaaliseen työpajaan niin pääset vaikuttamaan, mitä ideoita voisi viedä toteutukseen asti. Työpajassa on läsnä myös kansanedustaja ja valtuuston puheenjohtaja Heikki Vestman.

Tule sellaisena kuin olet, mitään erityisosaamista työpajaan osallistumiseen ei tarvita. Vain avointa, idearikasta mieltä ja halua yhteistyöhön uuden äärellä! Kannattaa osallistua, sillä hankkeeseen on tällä hetkellä varattu miljoona euroa ja sillä voidaan saada aikaan isoja muutoksia.

Lisätietoja löydät tästä linkistä.

Ideointikiertue starttasi 26.2.2020

Chaos Crowd -sovelluksen kautta keräämme sipoolaisilta ideoita, ajatuksia ja huomioita Nikkilän keskuspuiston suunnittelun aloittamiseksi. Osallistuva budjetointi antaa kuntalaisille mahdollisuuden vaikuttaa oman elinpiirinsä kehittämiseen – tällä kertaa puistosuunnittelun muodossa.

Viihtyisä olohuone vai toiminnallinen tekemisen keskus? Vai molempia? Missä suhteessa? Vaikuta suunnitelmiin jakamalla omia näkemyksiäsi!

Tule rohkeasti ideoimaan alla oleviin ideointipisteisiin 26.2.-11.3. välillä:

Ravintola Hilden Helmi, Palvelutalo Elsie (Jussaksentie 18)
Nikkilän kirjasto (Pohjoinen koulutie 2)
Nikkilän sosiaali- ja terveysasema (Jussaksentie 14)

Voit ideoida helposti myös paikasta ja ajasta riippumatta sähköisen CHAOS Crowd -sovelluksen avulla 26.2. lähtien. Ohjeet:

  1. Lataa ilmainen CHAOS Crowd -sovellus puhelimeesi Play- tai Apple-storesta.
  2. Etsi karttanäkymästä Nikkilän keskuspuisto ja jätä oma ideasi painamalla oikeasssa alakulmassa olevaa plus-nappia! Ideasi voi olla villi tai kesy, perheille tai erakoille, mineille tai jäteille. Kaikki ideat tullaan käymään läpi!
  3. Pyydämme myös osallistumaan sovelluksesta löytyvään ”OSBU – Nikkilän keskuspuisto” -kyselyyn.

Nikkilän keskuspuiston suunnittelu alkaa tänä keväänä

Nikkilän keskuspuiston yleissuunnittelu alkaa helmi-maaliskuussa 2020. Keskuspuistoon kuuluvat puistoalueet ja nykyiset hiekkakentät Nikkilän Sydämen ja Päiväkoti Pikkusydämen läheisyydessä sekä Nikkilän kirjaston takana oleva puisto.

Keskuspuiston konkreettinen rakentaminen ajoittuu tämän hetkisen arvion mukaan vuosille 2021-22. Suunnitteluvaiheessa alueet ovat tuttuun tapaan käytettävissä, mutta rakentaminen tuo vähintäänkin käyttökatkoja puistoalueiden ja hiekkakenttien käyttöön.

Osallistuvaa budjetointia kokeillaan hankkeessa

Keskuspuiston hankkeessa kokeillaan Sipoossa uutena kuntalaisten osallistamismenetelmänä niin kutsuttua osallistuvaa budjetointia. Osallistuvaa budjetointia hyödynnetään tiettyjen puiston osa-alueiden suunnittelussa. Puiston yleissuunnitelmassa osoitetaan myöhemmin ne puiston osat, esimerkiksi noin 3-5 aluetta, joiden suunnittelussa osallistuvaa budjetointia hyödynnetään.

Osallistuva budjetointi on Suomessa vielä melko uudenlainen toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan kunnan talouden suunnitteluun. Osallistuvaa budjetointia voidaan pitää suoran demokratian toimintamallina, jossa asukkaat pääsevät mukaan tekemään päätöksiä alueella käytettävän rahan käyttömahdollisuuksista. Osallistuva budjetointi lisää toiminnan läpinäkyvyyttä ja päätöksentekijät saavat tarkempaa tietoa asukkaiden tarpeista. Nikkilän keskuspuiston suunnittelussa ja sipoolaisten osallistamisessa keväällä 2020 avustava konsulttitoimisto on Nomaji maisema-arkkitehdit Oy.

Osallistuva budjetointi voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Siinä voidaan käyttää esimerkiksi asukkaille järjestettyjä työpajoja, tietoteknisiä ratkaisuja tai pelillistämistä tai muita menetelmiä. Keskuspuiston suunnittelussa käytettävästä osallistuvan budjetoinnin tarkasta toteuttamistavasta tiedotetaan Sipoon asukkaita myöhemmin kevään aikana.

Tavoitteena osallistuvan budjetoinnin hyödyntämisessä on saada kunnan asukkaat mukaan puiston suunnitteluprosessiin ja antaa heille aito mahdollisuus vaikuttaa suunnittelussa tehtäviin valintoihin ja keskuspuiston toteutukseen. Osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat tekevät valintoja eri vaihtoehtojen kustannusten ja niiden vaikutusten perusteella.

 

Karttakuvassa havainnollistetaan keskuspuiston suunnittelualue Nikkilässä. Ensisijainen puistosuunnittelualue on merkitty karttaan punaisella sävyllä. Keltaisella sävyllä olevat alueet ovat rakennuksille kuuluvia pihoja, eivätkä kuulu Nikkilän keskuspuiston suunnittelualueeseen. Vihreällä sävyllä olevat osiot ovat uusia rakennuksia, rakennusten lisäosia tai uusia teitä. Ensisijaisella puistosuunnittelualueella (punaisella sävyllä) on myös kaksi hiekkakenttää, joiden sijainti on mahdollista tarvittaessa suunnitella uudelleen. Ne puiston osa-alueet, joiden budjetointiin asukkaat pääsevät osallistumaan, määritellään tarkemmin myöhemmin keväällä.

Päiväkodin ja koulun tarpeet huomioidaan puiston suunnittelussa

Keskuspuiston yleissuunnitelmassa otetaan huomioon ensisijaisesti lähiympäristössä sijaitsevan päiväkoti Pikkusydämen ja Nikkilän sivistys- ja kulttuurikeskuksen tarpeet. Puiston suunnittelussa huomioidaan myös lähiympäristön nykyiset asukkaat ja tulevien asuinrakennusten asukkaat sekä muut käyttäjäryhmät (esim. alueen yritykset, yhdistykset ja muut toimijat).

Hankkeen osallistamisosio on saanut ympäristöministeriön Kestävä Kaupunki -ohjelman avustuksen osallistuva budjetointi -pilotin toteuttamista varten.

Lisätietoja:

Maria Mäntylä
Suunnittelija
Kehittäminen ja tuki -yksikkö
Sipoon kunta
maria.mantyla (at) sipoo.fi

Sari Soini
Toimialan kehittämispäällikkö
Kehittäminen ja tuki -yksikkö
Sipoon kunta
sari.soini (at) sipoo.fi

Kari Ojamies
Kunnan puutarhuri
Katu- ja viheralueet -yksikkö
Sipoon kunta
kari.ojamies (at) sipoo.fi

Seuraa meitä Sipoo rakentaa ja kehittää -Facebookissa!

Nikkilä – Söderkulla jalankulku- ja pyöräilyväylän esisuunnitelma nähtävillä

Mt 11697/Mt 11689 Jalankulku- ja pyöräilyväylän esisuunnitelma välillä Nikkilä – Söderkulla 

Sipoon kunta laatii yhdessä Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen (ELY-keskus) kanssa jalankulku- ja pyöräilyväylän esisuunnitelmaa Sipoon kunnan alueella.

Suunniteltavaa väylää on Brobölen/Söderkullantiellä tiellä noin 10 kilometriä välillä Nikkilä – Söderkulla. Jalankulku- ja pyöräilyväylän tavoitteena on ensisijaisesti palvella maantien varren asukkaiden paikallis- ja koulumatkoja sekä pitkämatkaista liikennettä Nikkilän ja Söderkullan välillä. Kaikilla niillä, joiden etua tai oikeutta suunnitelma saattaa koskea on oikeus saada tietoa ja kertoa mielipiteensä asiasta (maantielaki 27 §).

Tämän suunnitelman kanssa samanaikaisesti laaditaan myös Mt 148 Öljytien toimenpideselvitystä Mt 1521 Nikkiläntien ja Mt 148 Öljytien liittymien välisellä tieosuudella. Selvityksessä tutkitaan ja suunnitellaan tieosuuden liittymäjärjestelyitä.

Molempien suunnitelmien on tarkoitus valmistua kesäkuun 2020 loppuun mennessä.

Lisätietoja suunnittelukohteesta antavat:

  • Simo Kesti, Sipoon kunta, simo.kesti@sipoo.fi, puh. 040 3593072
  • Herkko Jokela, Uudenmaan ELY-keskus, herkko.jokela@ely-keskus.fi, puh. 0295 021 367
  • Elisa Huotari, Destia Oy, elisa.huotari@destia.fi, puh. 040 5489980

Tästä linkistä pääset suunnitelmaotteeseen.

Suunnitelmakartta 1

Suunnitelmakartta 2

Suunnitelmakartta 3

Suunnitelmakartta 4

Suunnitelmakartta 5

Suunnitelmakartta 6a

Suunnitelmakartta 6b

Suunnitelmakartta 7

Liityntäpyöräpysäköinnin kehittäminen Söderkullassa

Sipoon kunta lisää polkupyörien liityntäpysäköintiä Söderkullassa

Sipoo rakennuttaa Söderkullan keskustan bussipysäkin yhteyteen 20 uutta polkupyörien liityntäpysäköintipaikkaa. Kohteessa on nykyisellään 27 paikkaa ja alueen nykyinen liityntäpyöräpysäköintikapasiteetti on osoittautunut ajoittain riittämättömäksi. Lisäksi Pähkinälehtoon Uuden Porvoontien ja Graniittitien risteykseen tehdään uusi polkupyörien liityntäpysäköintipaikka 20:lle pyörälle. Paikat rakennetaan bussipysäkin yhteyteen. Samassa yhteydessä parannetaan myös pysäkkialueita. Rakentaminen alkaa kesällä.

 

Lisäämällä liityntäpysäköintiä voidaan helpottaa ja kasvattaa julkisen liikenteen käyttöä. Liityntäpysäköinti on joukkoliikenteen asiakkaille tarkoitettu pysäköinti lähellä asemia tai pysäkkejä. Pyörän tai auton voi jättää parkkiin, ja jatkaa matkaa joukkoliikennevälineellä.

Söderkullan liityntäpyöräpysäköintiä vahvistamalla on mahdollista parantaa keskeisten bussireittien saavutettavuutta kestävästi. Söderkullasta on suorat joukkoliikenneyhteydet muun muassa Helsingin Kamppiin, Pasilaan, Itäkeskukseen, Porvooseen ja Nikkilään. Lisätietoa liityntäpysäköinnistä ja pysäköintiin varattujen alueiden sijoittumisesta Helsingin seudulla saat HSL:n sivuilta tästä linkistä.

Valtionavustus kattaa osan kustannuksista

Sipoon kunta onnistui Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin kävelyn ja pyöräilyn investointiavustushaussa vuonna 2019 ja saa hankkeen rahoittamiseen valtionavustusta enintään 28 520 euroa Traficomilta. Avustus kattaa noin puolet rakentamisen kustannuksista.

Traficom jakaa kunnille valtionavustusta kävelyn ja pyöräilyn edistämiseen. Valtionavustuksella parannetaan kävely- ja pyöräilymahdollisuuksia kaupunkien ja kuntien katuverkoilla. Traficom myönsi vuoden 2019 investointiohjelman hankehaussa tukea koko maassa yhteensä 12 hankkeelle.

Lisätietoja:

Ari Luomala
Rakennuttajainsinööri
Katu- ja viheralue -yksikkö
Sipoon kunta
ari.luomala (at) sipoo.fi

 

Seuraa meitä Sipoo rakentaa ja kehittää -Facebookissa!

UUTTA! Hankkeet kartalla -karttapalvelussa voit tarkastella Sipoon kunnan kaavoituksen, katu- ja puistorakentamisen sekä vesihuollon ajankohtaisia hankkeita. Tutustu hankkeisiin tästä linkistä.

Talman koulutilojen ja ympäristön parantaminen

Talman koulun pihan ja puistoalueen rakennustyöt alkavat 9.7.2020

Talman koulun pihan ja puistoalueen (montun) rakennustyöt alkavat 9.7.2020. Koulun piha-alue valmistuu koulujen alkuun mennessä elokuussa ja puistoalue valmistuu lokakuun lopussa 2020. Urakoitsijaksi on valittu Puuha Group Oy.

Koulun pihalle on suunniteltu muun muassa pesäkeinuja, trampoliineja, koripalloteline ja pienpelikenttä. Lisäksi pihan valaistusta ja kasvillisuutta on tarkoitus parantaa. Koulun pihasta rakennetaan polku monttuun, jonka ansiosta erityisesti koululaisten kulku montulle helpottuu.

Montun alueelle on suunniteltu parannuksia koskien liikuntamahdollisuuksia. Sinne on tarkoitus rakentaa kaksi juoksurataa (40-60 m), pituushyppykuoppa ja kuulantyöntöpaikka. Lisäksi monttuun on suunniteltu ulkokuntoilupiste. Alueen kasvillisuutta siistitään ja maanpintaa muotoillaan.

Talman koulun pihan ja puiston suunnitelma on valmistunut (17.4.2020)

Minkälaiselta suunnitelma näyttää?

Suunnitelma on tehty käyttäjien toiveiden pohjalta ja suunnitelmassa on ajateltu erityisesti turvallisuutta, koululaisille sopivia toimintoja ja viihtyisyyttä. Koulun pihalle on suunniteltu muun muassa pesäkeinuja, trampoliineja, koripalloteline ja pienpelikenttä. Lisäksi pihan valaistusta ja kasvillisuutta on tarkoitus parantaa. Koulun pihasta rakennetaan polku monttuun, jonka ansiosta erityisesti koululaisten kulku montulle helpottuu.

Montun alueelle on suunniteltu parannuksia koskien liikuntamahdollisuuksia. Sinne on tarkoitus rakentaa kaksi juoksurataa (40-60 m), pituushyppykuoppa ja kuulantyöntöpaikka. Lisäksi monttuun on suunniteltu ulkokuntoilupiste. Alueen kasvillisuutta siistitään ja maanpintaa muotoillaan.

Tutustu suunnitelmaan tästä linkistä.

Seuraavassa vaiheessa käynnistetään hankinta. Kun urakoitsija on valittu, niin työt alkavat alueella. Käytännön töitä tehdään tulevan kesän ja syksyn aikana.

Asukkaiden suunnittelutyöpaja järjestettiin Talmassa 27.2.2020. Yhteenveto työpajan tuloksista on nähtävissä tästä linkistä.

Talman koulun pihan ja puiston parantaminen

Talman koulun pihan ja ympäristön puiston viihtyisyyttä parannetaan vuoden 2020 aikana. Suunnittelussa hyödynnetään osallistavia suunnittelumenetelmiä ja käyttäjien toiveet ovat suunnittelun lähtökohtana. Talman pihan ja ympäristön suunnitelma on valmistunut. Suunnitelma on tehty käyttäjien toiveiden pohjalta. Seuraavaksi käynnistetään hankinta, jonka jälkeen käytännön parantamistyöt tehdään tulevan kesän ja syksyn aikana.

Koulutilojen parantaminen

Koulutiloja parannetaan hankkimalla uudet väliaikaiset tilat tekniselle työlle, ruokailuun ja esikoululle. Uudet tilat sijoittuvat osittain vanhan koulun 60-luvulla rakennetun rakennusosan paikalle, joka puretaan. Vanhan koulun uusimmassa osassa olevat liikuntasali ja kokoontumistila säilyvät asukkaiden käytössä. Hanke ajoittuu vuodelle 2021.

Lisätietoja:

Sari Soini
Toimialan kehittämispäällikkö
Kehittäminen ja tuki -yksikkö
Sipoon kunta
sari.soini (at) sipoo.fi

Kari Ojamies
Kunnan puutarhuri
Katu- ja viheralueet -yksikkö
Sipoon kunta
kari.ojamies (at) sipoo.fi

Antti Nousiainen
Liikuntapaikkakoordinaattori
Liikuntapalvelut
Sipoon kunta
antti.nousiainen (at) sipoo.fi

Seuraa meitä Sipoo rakentaa ja kehittää -Facebookissa!

UUTTA! Hankkeet kartalla -karttapalvelussa voit tarkastella Sipoon kunnan kaavoituksen, katu- ja puistorakentamisen sekä vesihuollon ajankohtaisia hankkeita. Tutustu hankkeisiin tästä linkistä.

Jokipuiston koulun peruskorjaus

Mistä hankkeesta on kyse?

Koulukiinteistön sisäilmatutkimuksissa ja kuntoarvioissa havaitut epäkohdat korjataan siten, että kiinteistön rakennukset ovat hyvässä kunnossa peruskorjauksen jälkeen.

Jokipuiston koulun peruskorjauksen on tarkoitus alkaa vuonna 2020 ja valmistua vuoden 2021 loppuun mennessä. Peruskorjausurakka kilpailutetaan kevään 2020 aikana.

Mitä on tarkoitus tehdä?

Peruskorjauksessa muun muassa avataan välipohja- ja yläpohjarakenteita. Lisäksi uusitaan eristeet sekä korjataan koulun julkisivu ja uusitaan ikkunat. Myös ilmanvaihtokanavien päätelaitteet uusitaan ja niiden määrä lisätään siten, että koulun ilmanvaihdon toimivuus tehostuu.

Sisätiloissa parannetaan akustiikkaa. Lisäksi laajennusosassa korvataan nykyiset akustolevyt allergiaturvallisilla levyillä. Urakka, jossa uusittiin sokkelin ja sen läpivientien vedeneristys, salaojat sekä tehtiin tarvittavat massanvaihdot, saatiin valmiiksi jo kesällä 2019.

Päätökset hankkeesta

Sivistysvaliokunta on puoltanut peruskorjausta ja tekninen valiokunta päätti, että koulun peruskorjaus lähetetään urakkakyselyyn.

Lisätietoja:

Rainer Långsjö
Rakennusinsinööri
Sipoon kunta
rainer.langsjo(at)sipoo.fi

Linnea Mauno
Projektisuunnittelija
Sipoon kunta
linnea.mauno(at)sipoo.fi

Seuraa meitä Sipoo rakentaa ja kehittää -Facebookissa!

UUTTA! Hankkeet kartalla -karttapalvelussa voit tarkastella Sipoon kunnan kaavoituksen, katu- ja puistorakentamisen sekä vesihuollon ajankohtaisia hankkeita. Tutustu hankkeisiin tästä linkistä.

Nikkilän Sydämen sivistyskeskuksen laajennus

Ajankohtaista

17.6.2020

Nikkilän Sydämen laajennusosan työt jatkuvat kesällä normaalisti. Laajennusosassa on aloitettu julkisivun levytystä ja lattiavalut ovat pääosin valmiit. Kesän 2020 aikana aloitetaan myös pihatöiden tekeminen. Vanhan osan töitä on tehty etuajassa poikkeuksellisen kevään vuoksi.

Ulospäin on näkynyt erityisesti sääsuojan rakentaminen. Kuvissa sääsuojan rakentamista.

   

9.4.2020

Hanke on edennyt aikataulussa. Alkuvuodesta valmistui laajennusosan betonielementtiasennukset ja sääsuojien rakentaminen aloitettiin helmikuussa 2020. Sääsuojien alla tehdään muun muassa vesikattotöitä ja ulkoseinätöitä.

Poikkeustilanteen aikana koulussa ei ole ollut opetustoimintaa, joten sisätöitä on osittain aloitettu etuajassa.

Kesän 2020 aikana aloitetaan pihan rakentaminen.

 

Mikä hanke?

Nikkilän Sydämen sivistyskeskuksen laajennuksen rakennushanke on alkanut kesäkuun alussa 2019. Rakennushanke ei ole estänyt koulun toimintaa vaan koululaisten lukuvuosi on toiminut normaalisti.  Sivistyskeskuksen laajennuksen on suunniteltu valmistuvan keväällä 2021.

 

Nikkilän Sydämen laajennuksella vastataan Nikkilän asukasmäärän kasvun myötä lisääntyvään oppilasmäärään ja koulutilojen tarpeeseen. Laajennettuun sivistyskeskukseen on määrä rakentaa liikuntasali sekä tilat alakoulun oppilaille. Uudet tilat tulevat nykyisen koulurakennuksen luoteispuolelle.

Laajennuksen suunnittelun lähtökohtana on ollut luoda viihtyisät ja muuntautuvat koulutilat, jotka tukevat modernia pedagogiikkaa. Sivistyskeskuksen laajennuksen yhteydessä muutetaan myös koulurakennuksen nykyisiä tiloja vähäisessä määrin, jotta nykyisistä tiloista ja laajennusosasta saadaan muodostettua tiloiltaan käytettävä ja tehokas kokonaisuus. Uudet monikäyttöiset tilat tulevat palvelemaan sekä erikokoisia opetusryhmiä että erilaisia käyttäjäryhmiä.

Rakennushankkeessa toteutettavat tilat on suunniteltu koulujen tarpeita kuunnellen. Laajennuksen valmistumisen jälkeen uusien tilojen käyttäjiksi on suunniteltu myös muita toimijoita, kuten kansalaisopisto, nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntapalvelut sekä eri järjestöt ja yhdistykset. Laajennuksen rakentamisen yhteydessä toteutetaan lisäksi piha- ja pysäköintialueita koulurakennuksen lähiympäristöön.

Päätökset hankkeesta

Nikkilän Sydämen laajentamisen hankesuunnitelma on hyväksytty Sipoon kunnanvaltuustossa 7.11.2016. Suunnittelutyötä on tehty yhteistyössä teknisen- ja sivistystoimialojen kesken.

Kunnanhallitus päätti kokouksessaan 26.3.2019 Nikkilän Sydämen laajennuksen urakoitsijat. Nikkilän Sydämen laajentamisen pääurakoitsijaksi on valittu Kymppirakenne Oy. Pääurakoitsijan lisäksi kunnanhallituksen kokouksessa valittiin putki- ja ilmanvaihtourakoitsija, rakennusautomaatiourakoitsija, sähköurakoitsija sekä aurinkoenergiaurakoitsija. Laajennuksen kustannusennuste on 13,3 miljoonaa euroa.

Hankkeen aikataulu

Nikkilän Sydämen sivistyskeskuksen laajennustyömaa aloitettiin kesäkuussa 2019. Laajennuksen on suunniteltu valmistuvan keväällä 2021.

Lisätietoja:

Jukka Haakana
Rakennuttajainsinööri
Sipoon kunta
jukka.haakana (at) sipoo.fi

Linnea Mauno
Projektisuunnittelija
Sipoon kunta
linnea.mauno (at) sipoo.fi

 

Lue lisää Nikkilän Sydämen laajennuksesta tästä linkistä. Ja valtionavustuksesta tästä linkistä.

Seuraa meitä Sipoo rakentaa ja kehittää -Facebookissa!

UUTTA! Hankkeet kartalla -karttapalvelussa voit tarkastella Sipoon kunnan kaavoituksen, katu- ja puistorakentamisen sekä vesihuollon ajankohtaisia hankkeita. Tutustu hankkeisiin tästä linkistä.

Päiväkoti Pikkusydän

Päiväkoti Pikkusydämen rakentaminen on valmistunut Sipoossa – lapset muuttavat uuteen taloon marraskuussa (24.9.2019)

Päiväkoti Pikkusydämen rakennustyöt ovat valmistuneet ja rakennuksen kalustaminen sekä tuulettaminen on alkanut. Rakennuksen ulkopuolella tehdään vielä pieniä viimeistelytöitä, joiden on tarkoitus valmistua lähiviikkoina. Niiden valmistuttua päiväkodin pihaa pääsee käyttämään vapaasti. Pikkusydämen toiminta ja lapset ovat siirtymässä rakennukseen marraskuun alussa. 

–Uudet tilat vaikuttavat upean valoisilta ja toimivilta. Seuraavaksi talo täytyy kalustaa ja hankkia lelut ja muut materiaalit. Panostamme monipuolisiin pedagogisiin välineisiin, jotka innostavat lapsia leikkiin ja liikkumiseen, lasten osallisuus huomioiden. Odotamme innokkaasti sitä, että pääsemme asettumaan taloksi. Lapset ovat jo kyselleet milloin päästään uuteen päiväkotiin, kertoo päiväkodinjohtaja Heidi Innala.

Päiväkotilapset tutustuvat uusiin tiloihin vähitellen. Jo kevättalvella lapset pääsivät viettämään uuden päiväkotirakennuksen harjannostajaisia työmaan vieressä Wessman-talon pihalla. Harjannostajaisissa tulevaa päiväkotia ihmeteltiin niin aidan takaa kuin suurien havainnekuvien avulla pillimehun ja pienen purtavan kera.

–Kunhan myös piha-aluetta pääsee käyttämään, käymme lasten kanssa leikkimässä siellä jo ennen varsinaista muuttoa. Lapset käyvät myös tutustumassa sisätiloissa syksyn aikana, Innala sanoo.

Turvallinen, eli suunniteltu ja ohjattu päivähoidon aloitus, ja lasten ryhmäytymisen vahvistaminen tukevat lapsia tulevassa muuttotilanteessa. Myös lasten huoltajille järjestetään tutustumistilaisuus rakennukseen ennen päiväkodin toiminnan aloittamista. Päiväkodista tiedotetaan huoltajia tarkemmin tutustumistilaisuuden ajankohdasta.

Nyt ennen uuteen rakennukseen muuttoa Päiväkoti Pikkusydämen ruotsinkieliset ryhmät toimivat Luontopäiväkoti Kaislan tiloissa ja suomenkieliset ryhmät Solåkerin päiväkodissa. Avoimen varhaiskasvatuksen kerhot pyörivät Lillbondenin tiloissa kunnes siirtyvät Pikkusydämeen.

Pikkusydämen rakentaminen on edennyt suunnitellussa aikataulussa (12.6.2019)

Päiväkoti Pikkusydän on valmistumassa Nikkilään suunnitellusti. Rakennustyöt ovat edenneet ja varsinaisten rakennustöiden on tarkoitus valmistua elo-syyskuun vaihteessa. Päiväkoti Pikkusydämen toiminta ja lapset siirtyvät rakennukseen marraskuun alussa sen jälkeen, kun rakennus on myös kalustettu ja tuuletettu.

Alkusyksystä, jo ennen virallista muuttoa, päiväkotiryhmien on tarkoitus päästä leikkimään uuden rakennuksen piha-alueelle ja tutustumaan siten ympäristöön. Pihan suunnittelua varten on kartoitettu aiemmin lasten omia toiveita siitä, minkälaisessa ympäristössä ja miten he tykkäävät leikkiä. Ennen muuttoa uuteen rakennukseen on päiväkotiryhmien tarkoitus käydä myös tutustumiskäynnillä sisällä uusissa tiloissa. Turvallinen, eli suunniteltu ja ohjattu päivähoidon aloitus, ja lasten ryhmäytymisen vahvistaminen tukevat lapsia tulevassa muuttotilanteessa. Myös lasten huoltajille järjestetään tutustumistilaisuus rakennukseen ennen päiväkodin toiminnan aloittamista.

Nikkilän Sydämen päiväkoti täydentää yhtenäiskouluksi laajennettavan Nikkilän Sydämen ja toisen asteen oppilaitoksen muodostamaa Nikkilän kulttuuri- ja sivistyskeskusta. Tietoa ja oppimista tarjoava kokonaisuus mahdollistaa lapsille yhtenäisen oppimispolun lapsuudesta aina varhaisaikuisuuteen.

Päiväkodin rakentaminen alkoi kesäkuussa 2018 ja se on tarkoitus ottaa käyttöön syksyllä 2019. Rakennus on noin 1879 brm2 ja sen hinta-arvio on 5,2 miljoonaa euroa.

Nikkilän kulttuuri- ja sivistyskeskuksen alueelle valmistuvaan päiväkotiin siirtyy neljän nykyisen varhaiskasvatusyksikön toiminta. Solåker, Lillbonden, Ratatupa ja Huvikumpu (lukuun ottamatta Jokipuiston esiopetusta) tulevat toimimaan uudessa päiväkodissa sen valmistuttua. Asiasta päätti sivistysvaliokunta (22.1.2019).

Päiväkoti Pikkusydän on Nikkilän kulttuuri- ja sivistyskeskuksen alueelle vuoden 2019 syksyllä valmistuvan uuden päiväkodin nimi. Sivistysvaliokunta päätti päiväkodin nimestä kokouksessaan (13.2.2019).

Päiväkoti Pikkusydän

Nikkilän Sydämen sivistyskeskuksen lähelle rakennetaan uutta päiväkotia. Kahdeksansarjaisessa päiväkodissa on tilat suomen- ja ruotsinkielisille ryhmille sekä avoimen päivähoidon ryhmälle. Rakennuksen tilojen suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota hyvään toiminnalliseen kokonaisuuteen sekä lapsen mittakaavaan. Tilat tarjoavatkin viihtyisät, terveelliset ja turvalliset puitteet nykypedagogiikan toteuttamiselle. Muunneltavuutensa ansiosta rakennuksen tiloja voivat hyödyntää ja varata myös eri ryhmät sekä yksittäiset kuntalaiset. Tämä vahvistaa kyläyhteisöllisyyttä ja yhteistyötä ulkopuolisten toimijoiden kanssa.

Miksi tarvitaan uusi päiväkoti ja miksi juuri Nikkilän Sydämen alueelle?

Nikkilän nykyiset tilat ovat pääsääntöisesti riittäviä nykyiselle väestömäärälle, mutta osa Nikkilän nykyisistä käytössä olevista päiväkotirakennuksista on elinkaarensa loppupäässä ja alun perin suunniteltu muuhun tarkoitukseen, joten ne soveltuvat päivähoidon tarpeisiin heikosti. Lisäksi tarvitaan päiväkotitila, joka joustaa myös eri tilanteissa tapahtuviin lapsimäärämuutoksiin.

Eri ikäisille lapsille on selkeää hyötyä siitä, että samalla alueella toimii eri ikäisten koulutusta ja päivähoitoa. Lasten oppimisympäristöstä tulee luontevasti laaja-alaisempi, kun eri ikäryhmät ovat läsnä saman alueen sisällä. Myös tilojen ja varsinkin piha-alueiden yhteiskäyttö mahdollistuu.

Mitä suunnitellaan?

Uusi varhaiskasvatussuunnitelma tuo päiväkotimaailmaan uutta pedagogista ajattelua. Tämä edellyttää uusia toimintatapoja henkilökunnalta, mutta myös vaatimukset tiloille muuttuvat. Nikkilän Sydämen päiväkodin suunnittelussa on huomioitu ergonomia, tilojen joustavuus ja muuntuvuus, viihtyisyys ja esteettömyys sekä tilojen valaistus ja akustiikka, sisäilman laatu ja siisteys. Suunnitelmassa rakennus jäsentyy moneen pieneen puuverhoiltuun rakennusosaan, jotka itsessään muistuttavat mittakaavaltaan Sipoossa olevia pieniä päiväkoteja. Jokaisen eri ryhmän sisäänkäynti rakennukseen sijaitsee kunkin ryhmän oman pihan yhteydessä.

Näiden lisäksi hyvä suunnittelu tarkoittaa myös sitä, että toiminnan asettamat vaatimukset ja kustannukset ovat tasapainossa. Tällöin rakennus on toteutettu tarkoituksenmukaisesti, jolloin se on tila- ja kustannustehokas.

Miksi juuri tämän kokoinen päiväkoti?

Sipoossa on hyviä kokemuksia suuremmasta keskitetystä ja kaksikielisestä päiväkodista. Uusi päiväkoti mahdollistaa yhtenäisen oppimispolun Nikkilässä. Lisäksi lapsella on mahdollisuus tutustua vähitellen lähistön oppimisympäristöön ja laajentaa reviiriään oman ikätasonsa mukaan. Samoin mahdollistetaan lapsille laajempi vertaisryhmä, pysyvyyttä vastuukasvattajissa ja monipuolisempi oppimisympäristö niin sisällä kuin ulkonakin. Isompi yksikkö tarkoittaa myös henkilöstön yhteismäärän kasvua, joka lisää turvallisuutta, helpottaa sijaistamisen järjestämistä sekä henkilökunnan laajempaa osaamispohjaa. Uuden Varhaiskasvatuslain ja Varhaiskasvatussuunnitelman mukaan kahdeksansarjainen päiväkoti on optimikokoinen yhden esimiehen johdettavaksi ja toiminnan synergiaetujen hyödyntämiseksi.

Tähän asti kysytyt kysymykset

Miten katon vedenpoisto varmistetaan?

Talossa on ulkopuolinen vedenpoisto ja kermikatto. Vesi valuu kallistetulta katolta 2,5 metriä leveiden räystäiden kautta syöksytorvia pitkin sadevesikaivoihin.

Millaiset keittiö- ja sosiaalitilat rakennukseen tulee?

Keittiötilat on suunniteltu yhdessä Sipoon ruokapalveluiden kanssa. Rakennuksessa on 2 sosiaalitilaa suihkuineen ja vaatekaappeineen, isompi naisille ja pienempi miehille. Henkilökunnan ulkovaatesäilytys sijaitsee eteistiloissa.

Mitä tarkoittaa tuplaryhmä?

Tässä suunnitelmassa tuplaryhmä tarkoittaa sitä, että kaksi ryhmää käyttää samaa eteistä. Kuitenkin ryhmien leikki- ja lepohuoneet ovat toisistaan erillään.

Miten rakennuksen aurinkosuoja toteutetaan?

Aurinkosuojan materiaalina on tehdasmaalattu puu, joka on oikein toteutettuna turvallinen ja pitkäikäinen. Aurinkosuojan on suunniteltu siten että aurinkosuoja varjostuksen lisäksi toimii portaitten sääsuojana, räystään kannattajana ja julkisivuvalaistuksen ja mahdollisesti asennettavien aurinkokennojen asennuspohjana. Ritilän alemmat osat toteutetaan umpinaisina, joka estää kiipeilyn ritilässä ja toimii palosuojana.

Miten piha tukee lasten oppimista ja kehittymistä?

Pihan on tarkoitus mahdollistaa kaikenikäisten lasten yksilölliset tarpeet. Pihasta löytyy sekä rauhoittumisen, aktiivisuuden sekä luovan vapaan toiminnan paikkoja. Myös kovaa pintaa tarvitaan päiväkodin pihalla, jotta mopoleikit ja palloilupelit mahdollistuvat. Asfalttipintaan maalataan pelikenttä- ja liikenneleikkimaalauksia. Myöhemmin myös nurmikon määrä tulee kasvamaan runsaasti.

Päiväkoti voi olla meluisa tila. Miten asia ratkaistaan?

Nykyisin kaikki julkiset tilat akustoidaan. Kaikki rakennuksessa olevat materiaalit, myös akustoivat materiaalit valitaan niin, ettei se lisää sisäilman emissioita.

Miten tiloja voidaan käyttää?

Kaikki tilat on suunniteltu lasten käyttöön. Jopa ikkunallisissa eteistiloissa voi leikkiä, sillä ne ovat tavallista isompia ja monimuotoisia. Ryhmätilat muuntuvat tarpeen mukaan. Pienempien lasten ruokailu tapahtuu ryhmätiloissa, kun taas isommat voivat syödä ruokasalissa, jolloin ryhmätilat vapautuvat kokonaan leikille. Tällöin samat leikit voivat jatkua ruokailun jälkeen.

Miten lapset pääsevät kulkemaan ulkoportaissa?

Portaat ovat tavallista loivemmat, niissä on välitasanne ja portit. Käsijohteet asennetaan kaikkiin portaisiin sekä aikuisten että lasten korkeudelle.

Lisätietoja:

Rainer Långsjö
Rakennusinsinööri
Sipoon kunta
rainer.langsjo (at) sipoo.fi

Hanna Kindstedt
Erityissuunnittelija
Sipoon kunta
hanna.kindstedt (at) sipoo.fi

Linnea Mauno
Projektisuunnittelija
Sipoon kunta
linnea.mauno (at) sipoo.fi

UUTTA! Hankkeet kartalla -karttapalvelussa voit tarkastella Sipoon kunnan kaavoituksen, katu- ja puistorakentamisen sekä vesihuollon ajankohtaisia hankkeita. Tutustu hankkeisiin tästä linkistä.

 

Seuraa meitä Sipoo rakentaa ja kehittää -Facebookissa!

Sipoonrannan maisemointi

Sipoonrannan maisemointityöt ovat loppusuoralla

Sipoonrannan itäpuolen maisemointiprojektin vastaanotto oli torstaina 27.6.2019, jolloin kunnan edustajat kävivät katselmoimassa alueen yhdessä urakoitsijan kanssa. Sipoonrannan itäpuoli todettiin olevan muutamia viimeistelytöitä lukuunottamatta vastaanotettavassa kunnossa. Katselmushetkellä alueella tehdään vielä pieniä viimeistelytöitä, mutta rakentajien mukaan työt saadaan päätökseen heinäkuun alkuun mennessä.

Karttakuvassa on selostettu alueella sovituista maisemointitöistä.

Maisemointikartta aukeaa myös tästä linkistä.

Sipoonrannan maa-alueet palautuvat takaisin Sipoon kunnan omistukseen Sipoonranta Oy:ltä

Kunnanhallitus päätti Etelä-Sipoossa meren rannalla sijaitsevaa Sipoonrantaa koskevien maankäyttösopimusten purkamisesta kokouksessaan tiistaina 15.1.2019. Maankäyttösopimuksen purkamiseen päädyttiin Sipoonranta Oy:n kanssa käydyissä neuvotteluissa. Neuvottelut käytiin hyvässä hengessä ja niissä sovittiin maankäyttösopimuksen purkamisen lisäksi alueen maisemoinnista. Sopimuksen mukaan Sipoonranta Oy toteuttaa maisemoinnin viimeistään kesällä 2019.

Neuvottelut maankäyttösopimuksesta alkoivat sen jälkeen, kun Sipoonranta Oy, jossa Skanska on vähemmistöosakkaana, pyysi kunnalta toistamiseen lisäaikaa alueen loppuun rakentamiseksi. Kunta myönsi ensimmäisen kerran lisäaikaa vuonna 2013, jolloin lisäaikaa myönnettiin vuoden 2021 loppuun asti.

Lue lisää Sipoon kunnan verkkosivuilta

Sipoonrannan ympäristöä on suunniteltu maisemoitavaksi

Sipoon kunta järjesti asukkaille keskustelutilaisuuden suunnitelmasta maisemoida Sipoonrantaa. Kaikille avoin keskustelutilaisuus järjestettiin tiistaina 20.11.2018 klo 18.30-19.30 Sakarinmäen koululla (Knutersintie 924, Helsinki).

Rakennusyhtiö Skanskan tilaamaan maisemointisuunnitelmaan sisältyy muun muassa tulevien tonttialueiden siivous, tasaus murskeella tarvittavin osin sekä kylväminen niittysiemenseoksella. Suunnitelmaan kuuluu myös kivetyksen rakentaminen satama-altaan päätyyn sekä puiden ja pensaiden istutuksia. Sipoonrannan alueelle on suunnitelmissa myös tasata pysäköintialue.

Kunnan asukkailla oli mahdollisuus tutustua tarkemmin maisemointisuunnitelmaan ja kommentoida sitä tässä keskustelutilaisuudessa (20.11.). Asukkaiden palautteet kirjattiin ylös tilaisuudessa ja ne otetaan huomioon maisemointisuunnitelman jatkotyöstössä.

Asukkaat voivat seurata maisemointiprojektia Sipoo rakentaa ja kehittää -verkkosivustolla osoitteessa: https://sipoorakentaajakehittaa.fi/

Läsnä keskustelutilaisuudessa olivat muun muassa kunnanjohtaja Mikael Grannas, edustajat Sipoonranta Oy:stä sekä kunnanvaltuuston puheenjohtaja Heikki Vestman ja kunnanhallituksen puheenjohtaja Kaj Lindqvist.

Kehittämisehdotusten ilta Sakarinmäen koululla

Sipoon kunnan järjestämään keskustelutilaisuuteen saapui tiistaina (20.11.) yli 50 henkeä. Asukasillassa kuultiin rakennusyhtiö Skanskan ja Sipoon kunnan edustajien lisäksi alueen asukkaista koostuvan Sipoonranta-ryhmän ajatuksia alueen viihtyisyyden edistämisestä ja suunnitelmasta maisemoida aluetta. Puheenvuorojen jälkeen maisemointisuunnitelmasta keskusteltiin pienemmissä ryhmissä. Keskusteluissa esiin nousseet kommentit sekä suunnitelman kehitys- ja muutosehdotukset on nyt koostettu yhteen ja välitetty maisemointisuunnitelman parissa työskenteleville asiantuntijoille sekä Skanskalle tiedoksi suunnitelman jatkotyöstöä varten. Päivitetystä suunnitelmasta tiedotetaan lopullisen maisemointisuunnitelman valmistuttua.

Lämpimät kiitokset kaikille osallistujille!

Lisätietoja:

Mikael Grannas
Kunnanjohtaja
Sipoon kunta
mikael.grannas (at) sipoo.fi

Simo Kesti
Katupäällikkö
Sipoon kunta
simo.kesti (at) sipoo.fi

UUTTA! Hankkeet kartalla -karttapalvelussa voit tarkastella Sipoon kunnan kaavoituksen, katu- ja puistorakentamisen sekä vesihuollon ajankohtaisia hankkeita. Tutustu hankkeisiin tästä linkistä.

Seuraa meitä Sipoo rakentaa ja kehittää -Facebookissa!

Talman asemanseudun kehittäminen

Noin 46 hehtaarin laajuinen suunnittelualue sijaitsee Talman nykyisen kyläkeskuksen ja laskettelukeskuksen välisellä, pääosin metsäisellä mäkialueella.

Suunnittelualue on Sipoon yleiskaavan 2025 ja Talmaan laaditun osayleiskaavan mukaisesti keskeinen osa Talmaan tulevaisuudessa muodostuvaa taajamakeskusta. Suunnittelualueesta on tavoitteena muodostua Talman tulevan taajamakeskuksen ja juna-aseman läheinen, monimuotoinen sekä tiivis ja tehokkaasti toteutettu asumispainotteinen alue noin 1600-2000 asukkaalle. Alue rajautuu idässä Talmantien varren omakotiasutukseen, etelässä Talmantiehen ja lännessä Vanikonrinteen asutukseen ja pohjoisessa Kerava-Porvoo rataan. Lisäksi kaava-alueeseen kuuluu Martinkyläntieltä Keravantielle suuntautuva uusi kokoojakatuyhteys sekä osa Talmantiestä.

Talmasta uusi kasvukeskus

Sipoon valtuusto hyväksyi 29.1.2018 voimakkaaseen kasvuun perustuvan strategian, jonka mukaisesti kunta pyrkii kasvattamaan mm. seudullista merkitystään. Tavoitteena on vauhdittaa Nikkilä-Talma-kasvuvyöhykkeen kehitystä. Talman merkitys korostuu Bastukärrin työpaikka-alueen kehityksen kautta, kun alueen työntekijöille halutaan tarjota monipuolisia asuinmahdollisuuksia lähellä työpaikkaa. Talman kehittämisen on myös tavoitteena mahdollistaa yhdessä Nikkilän kehityksen kanssa henkilöjunaliikenteen käynnistäminen Nikkilän, Keravan ja Helsingin välille.

Kaavatyö kuulutettiin vireille ja kaavaa koskeva osallistumis- ja arviointisuunnitelma asetettiin nähtäville 30.11.2016. Kesäkuussa 2017 järjestettiin alueen suunnittelusta kiinnostuneille TalmaSkin kesäravintolassa avoin yleisötilaisuus, Talman suunnitteluilta. Tilaisuudessa oli mahdollisuus tutustua alueelle laadittuun alustavaan viitesuunnitelmaan sekä muihin suunnittelualuetta koskeviin suunnitelmiin, selvityksiin ja tausta-aineistoihin.

Kaavaluonnoksen pohjana toimivaa viitesuunnitelmaa on korjattu kaavatyön pohjaksi laadittujen selvitysten ja suunnitelmien pohjalta vuoden 2017 jälkeen. Maankäyttöjaosto päätti kokouksessaan 13.5.2019 asettaa kaavan valmisteluaineiston nähtäville.

5.6.2019 järjestettiin Talman asemanseudun kaavatöitä koskeva yleisötilaisuus TalmaSkin kesäravintolassa. Tilaisuudessa kartoitettiin asukkaiden toiveita alueen yleisen kaupunkikuvan, rakennusten väritysten, kattomuotojen ja materiaalien suhteen.

Kaava-alueen sijainti Sipoossa (alue rajattu punaisella viivalla).

Asuinrakennukset

Alueelle suunnitellaan kerrostalovaltaista asuinaluetta Talman osayleiskaavan periaatteiden mukaisesti. Asemakaavan liikenteellisen rungon muodostaa uusi kokoojakatu, joka lähtee Martinkyläntieltä etelään alittaen rautatien ja yhdistyy etelässä Talmantiehen. Kokoojakadun varteen sijoittuu pääosin 2-4-kerroksisia asuinkortteleita, jotka muodostavat suljettuja tai puolisuljettuja pihapiirejä. Asuinrakentamisen volyymi on suurempaa alueen pohjoisosassa, lähellä tulevaa juna-asemaa, jonne kaavassa osoitetun aukion reunoille sijoittuu osin 6-kerroksisia asuinkerrostaloja. Alueen eteläosassa uusi asuinrakentaminen on pääosin 2-kerroksista, liittyen näin olemassa olevaan omakotiasutukseen. Kokoojakadun varren asuinrakennusten maantasokerroksiin on kaavassa osoitettu sijoitettavaksi asumista palvelevia yhteiskäyttöisiä tiloja, jotka voidaan ottaa tarvittaessa liike- ja palvelutilakäyttöön.

Väestö ja työpaikat

Suunnittelualueella asuu tällä hetkellä seitsemän asukasta. Talman keskuksen ja Talman seudun alueilla asukkaita on yhteensä noin 1 300. Asemakaava-alueella ei ole työpaikkoja. Alueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee kuitenkin muutamia yrityksiä, joista näkyvimmät ovat TalmaSkin laskettelukeskus ja kesäisin alueella toimiva seikkailupuisto sekä radan pohjoispuolella Martinkyläntien tuntumassa sijaitsevat Semtu Oy (rakennusalan tekninen tukkukauppa) ja Talman Lehtopuutarha . Alueen pohjoispuolella sijaitsee viljelykäytössä oleva Rauhamäen tila.

Palvelut ja elinkeinotoiminta

Talman nykyinen koulu ja päiväkoti sijaitsevat noin 1-1,5 km etäisyydellä suunnittelualueelta. Muiden julkisten palveluiden osalta alue tukeutuu Nikkilään. Suunnittelualueella ei ole tällä hetkellä kaupallisia palveluita, joten alue tukeutuu Nikkilän ja Keravan keskustan kaupallisiin ja vapaa-ajanpalveluihin. Suunnittelualueen eteläpuolella sijaitsee TalmaSkin laskettelukeskus ja Talma Active park -seikkailupuisto.

Liikenne

Suunnittelualueen tiestö on alueen pohjoispuolitse kulkevaa Martinkyläntietä (pt 11 697) lukuun ottamatta yksityisteitä. Martinkyläntie, Talmantie, Norantie ja Kyllästämöntie muodostavat keskeisen osan Talman alueen päätieverkostosta. Talmantie yhdistää Martinkyläntien ja Keravan puolella sijaitsevan Ratatien. Liikenne ohjautuu Talma Skihin pääosin Talmantien kautta. Talmantiellä on tasoristeys Kerava-Porvoo radan kanssa. Suunnittelualueelle kaavailtu radan alitus tulee korvaamaan tämän tasoristeyksen.

Nykytilanteessa Talmantien liikennemäärät ovat suunnittelualueen kohdalla noin 700 ajoneuvoa/vrk ja Martinkyläntiellä suunnittelualueen pohjoisosaa sivuavalla osuudella noin 3250 ajoneuvoa/vrk (Ramboll, 2017). Kyllästämöntien liittyy Keravantiehen (mt 148), joka yhdistää Lahdentien (mt 140) ja Lahden moottoritien (vt 4) Uuteen Porvoontiehen (mt 170) ja Porvoon moottoritiehen (vt 7).

Suunnittelualueen pohjoisosassa kulkee itä-länsisuuntaisesti Kerava-Porvoo rautatieyhteys, jota käyttävät nykyisin Kilpilahden öljynjalostamon ja alueen teollisuuden  säiliöjunakuljetukset. Radalla kuljetetaan yli kolmasosa Suomen vaarallisten aineiden kuljetuksista.

Eniten kuljetetaan palavia nesteitä ja nesteytettyjä kaasuja (Gaia Consulting Oy, 2010). Nykyään rataosuudella liikennöi noin 5 junaa vuorokaudessa. Osa  liikennöinnistä tapahtuu yöaikaan (VR-Track Oy, 2017). Sipoon kasvutavoitteiden mukaisesti Kerava-Nikkilä rataosuus on tavoitteena avata jälleen henkilöjunaliikenteen käyttöön siten, että Talman kasvu tukeutuu pidemmällä tähtäimellä pääosin Kerava-Porvoo-rataan.

Virkistys

Suunnittelualue on nykyisellään melko luonnontilaista metsää. Alueella on vanhoja tienpohjia ja polkuja, joita käytetään ulkoiluun ja virkistykseen, esimerkiksi koirien ulkoiluttamiseen. Lisäksi alueelle on keväällä 2017 rakennettu väliaikainen frisbeegolfrata, jota ylläpitää Talma Active park.

Lisätietoja:

Suvi Kaski
Kaavoituskoordinaattori
Kaavoitus, maankäytön suunnittelu
Sipoon kunta
suvi.kaski (at) sipoo.fi

Lue lisää Talman asemakaavasta Sipoon kunnan verkkosivuilta tästä linkistä.

UUTTA! Hankkeet kartalla -karttapalvelussa voit tarkastella Sipoon kunnan kaavoituksen, katu- ja puistorakentamisen sekä vesihuollon ajankohtaisia hankkeita. Tutustu hankkeisiin tästä linkistä.

Seuraa meitä Sipoo rakentaa ja kehittää -Facebookissa!