Nikkilän keskuspuiston yleissuunnittelu ja osallistuva budjetointi -pilotti

Kuntalaiset äänestivät Nikkilän keskuspuistoon Kukkivan puiston, Näyttävät istutukset, Monimuotoisuuden ja Kirjaston aukion

Nikkilän keskuspuiston yleissuunnittelu ja osallistuvan budjetoinnin -pilotti huipentui äänestykseen, joka järjestettiin 11.-24.5. CHAOS Crowd -sovelluksessa ja puhelimitse. Äänestyksessä kuntalaisilla oli mahdollisuus äänestää suosikkejaan 600 000 euron budjetilla. Äänestyksessä saimme yhteensä 96 ääntä. Suurin osa äänistä annettiin CHAOS Crowd -sovelluksessa, mutta äänestykseen osallistuttiin myös puhelimitse. Kiitos vielä kaikille äänestäneille!

Eniten ääniä saivat Kukkiva puisto, Näyttävät istutukset, Monimuotoisuus ja Kirjaston aukio. Erityisesti Kukkiva puisto ja Näyttävät istutukset nousivat kuntalaisten suosikeiksi. Valmis puistosuunnitelma on nähtävillä tätä linkkiä klikkaamalla.

Puiston valmiit havainnekuvat

Kukkiva puisto sijoittuu Eteläisen koulutien varrelle. Kukkivan puiston keskellä sijaitsee puistomainen nurmialue, jota reunustaa kukkivat puut ja niittyalueet. Keväällä kukkivat puut luovat nurmialueen reunoille kukkameren. Puiden väleihin pääsee kulkemaan niittyyn leikattuja polkuja pitkin tai esteetöntä kivituhkakäytävää pitkin. Pitkin puistoa on sijoitettu penkkejä, puutarhakeinuja ja riippumattoja.

 

Näyttävät istutukset on värikäs portti Nikkilään Nikkiläntien varrella. Yksi- ja monivuotiset kasvit järjestetään aluksi väreittäin. Ajan myötä istutus kehittyy ja eri värit sekoittuvat, mutta kasvillisuus pysyy siistinä ja ryhdikkäänä väriraitojen välissä olevien vuosittain viljalla kylvettävien alueiden avulla. Puistoreitti kulkee istutusten läpi, joten kukkaloistosta pääsee nauttimaan myös läheltä.

 


Monimuotoinen puisto
tulee sijoittumaan Nikkilän Sydämen ja Pikku Sydämen läheisyyteen tuoden uudenlaisen lisän lähioppimisympäristöön. Monimuotoisen luonnon keskellä on mahdollista tutkia luonnonilmiöitä ja erilaisia eliöitä. Pörriäisiä houkuttelevien niittyjen halki kulkee lapsia ja lapsenmielisiä innostavia kapeita pitkospuureittejä, jotka toimivat myös opiskelukäytössä.

 

Kirjaston aukio kivetään ja kiveykseen tehdään jättiruudukko shakin tai muiden pelien peluuseen. Pieneen aukiolle viettävään rinteeseen asennetaan katsomo, joka voi toimia myös esiintymislavana riippuen tapahtumasta. Vanha perennapenkki kunnostetaan ja sisääntulon yhteyteen perustetaan uusi kukkiva penkki. Kaikki kiinteät penkit uusitaan ja pienen puustoisen kukkulan päälle asennetaan riippukeinuja esim. kirjojen lukupaikoiksi.

 

Äänestysvaihtoehtojen laajempiin kuvauksiin ja niiden sijainteihin pääset tutustumaan klikkaamalla tätä linkkiä.

Lämpimät kiitokset äänestykseen osallistuneille!

Projekti on ympäristöministeriön osarahoittama ja osa Kestävä kaupunki –ohjelmaa.

#kestäväkaupunki
@kestavakaupunki

Nikkilän keskuspuiston äänestys alkaa!

Nikkilän keskuspuiston viimeinen äänestysvaihe alkoi 11.5.2020. Äänestys on avoinna ilmaisessa CHAOS Crowd -mobiilisovelluksessa 24.5. saakka sekä puhelimitse 15.5 ja 19.5. Voit käydä tutustumassa vaihtoehtoihin myös paikan päällä Nikkilän Sydämen laajennustyömaan takana olevassa puupaviljongissa (päiväkoti Pikkusydäntä vastapäätä).

Kevään aikana on kartoitettu, miten sipoolaiset käyttävät puistoa ja miten puiston käyttöä voisi lisätä. Nikkilän keskuspuistosta on luonnosteltu erilaisia puistosuunnitelmia asukkaiden toiveiden ja ideoiden pohjalta. Ehdotuksissa on mukana suosituimmat ideat ja niille on laskettu kustannusarviot. Nyt kuntalaisilla on mahdollisuus äänestää näistä ehdotuksista suosikkejansa ja vaikuttaa Nikkilän keskuspuiston tulevaisuuteen.

Mitkä toiminnot ehdottomasti haluaisit puistoon? Tutustu materiaaliin ja äänestä suosikkejasi! Tee valintoja niin, että kokonaisuuden hintalapuksi tulee enintään 600 000 €. Alkuperäiseen budjettiin saattaa tulla puiston toteutusvaiheessa muutoksia, kun kunnan talousarvio seuraaville vuosille varmistuu.

Miten äänestän?

Äänestäminen on helppoa! Lataa ilmainen CHAOS Crowd –sovellus kännykkääsi, tutustu ideoihin ja vastaa Nikkilän keskuspuiston OSBU-kyselyyn jättääksesi oman äänesi. CHAOS Crowd –sovelluksessa voi myös kommentoida eri vaihtoehtoja. Ohjeet CHAOS Crowd -sovelluksen lataamiseen löydät tätä linkkiä klikkaamalla. Äänestysaika päättyy su 24.5.2020.

Suunnitelmiin pääset syventymään tätä linkkiä klikkaamalla tai Nikkilän Sydämen laajennustyömaan takana olevassa puupaviljongissa (päiväkoti Pikkusydäntä vastapäätä). Voit vaihtoehtoisesti äänestää myös puhelimitse alla mainituin puhelinajoin, tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen maria.mantyla@sipoo.fi.

Pääasiallinen osallistuvan budjetoinnin äänestys tapahtuu CHAOS Crowd -sovelluksen kautta, mutta päivystämme myös puhelimitse pe 15.5. ja ti 19.5. klo 12-15, jolloin sipoolaisilla on mahdollisuus kysyä lisätietoja ja jättää oma äänensä.

Pe 15.5. ja ti 19.5. klo 12-15 puhelinvastaanotto seuraavissa numeroissa:
– 040 184 9631 Maria Mäntylä / Sipoon kunta
– 050 499 4820 Ina Westerlund / Nomaji maisema-arkkitehdit Oy (svenska)
– 044 066 4666 Anni Hapuoja / Et May Oy

 

Mitä kaikkea on tehty?

Nikkilän keskuspuiston osallistuva budjetointi polkaistiin käyntiin ideointikiertueella, jolloin projektitiimi jalkautui Nikkilän keskuspuiston läheisyydestä löytyvien toimijoiden tiloihin innostamaan sipoolaisia puistosuunnitteluun CHAOS Crowd –sovelluksella tai post-it-lapuin karttapohjalle. Vierailimme päiväkodissa, kouluissa, kirjastossa, palvelutalossa ja terveysasemalla. Kahden viikon aikana ideoita ja ehdotuksia kertyi lähes 400 kpl, kiitos kaikille osallistujille niin villien kuin vaatimattomienkin toiveiden jakamisesta!

Ideoita työstettiin eteenpäin avoimessa jatkojalostustyöpajassa, jonka pidimme virtuaalisesti korona-viruksen estäessä fyysisen vuorovaikutuksen. Lähestyimme puistosuunnittelua neljän eri persoonan kautta, mikä auttoi ryhmittämään eri toiveita erilaisten käyttäjien tarpeisiin.

Vaihtoehtojen suunnittelussa kuntalaisten ajatuksia on niputettu ja yhdistetty eri puistonkäyttäjiä palveleviksi monipuolisiksi kokonaisuuksiksi. Toimintojen sijoittelussa on hyödynnetty osallistamisprosessin aikana kertynyttä tietoa käyttäjien kokemuksista ja näkemyksistä.

Asukkaiden ideoiden ja ehdotusten lisäksi suunnittelussa on huomioitu puistoa ympäröivät nykyiset ja tulevat toiminnot. Monia toivotuista leikki- ja liikuntavälineistä löytyy jo koulu- ja päiväkotipihoilta. Nämä ovat kaikkien kuntalaisten käytettävissä koulun ja päiväkodin käyttöaikojen ulkopuolella. Osa suosituista ehdotuksista, kuten uimahalli tai liikerakennukset, eivät ole mahdollisia toteuttaa puistoalueella. Näitä toiveita on kuitenkin osallistamisprosessin myötä välitetty kunnalle. Tuli myös toiveita, esimerkkinä viljelypalstat, jotka ovat jo toteutumassa keskuspuiston läheisyyteen Jokilaakson puistoon.

Nikkilän keskuspuiston virtuaalisen suunnittelutyöpajan yhteenveto

Suunnittelutyöpaja toteutettiin virtuaalisesti etäkokoustyökalu Zoomin avulla ke 1.4.

Tätä linkkiä klikkaamalla pääset tutustumaan työpajan tuotoksiin. Kommentteja voi lähettää pe 10.4. saakka tämän sivun alalaidassa oleville yhteyshenkilöille.

Lämpimät kiitokset virtuaalityöpajaan osallistuneille!

Nikkilän keskuspuiston suunnittelutyöpaja järjestettiin ke 1.4.2020

Suuret kiitokset kaikille Nikkilän keskuspuiston osallistuvan budjetoinnin ideointivaiheeseen osallistuneille. Ideoita jätettiin jopa 400 kpl!

Jakamianne ideoita jatkojalostettiin suunnittelutyöpajassa, joka koronaviruksesta johtuen toteutettiin virtuaalisesti etäkokoustyökalu Zoomin avulla ke 1.4. klo 17:30–19:30. Työpajassa käytettäviin puistosuunnittelumateriaaleihin oli mahdollista tutustua etukäteen klikkaamalla tästä linkistä. Työpajan tuloksiin voit tutustua ma 6.4. lähtien tällä sivustolla.

Millaisia ideoita puiston yleissuunnitteluun on ehdotettu? Osallistu virtuaaliseen työpajaan niin pääset vaikuttamaan, mitä ideoita voisi viedä toteutukseen asti. Työpajassa on läsnä myös kansanedustaja ja valtuuston puheenjohtaja Heikki Vestman.

Tule sellaisena kuin olet, mitään erityisosaamista työpajaan osallistumiseen ei tarvita. Vain avointa, idearikasta mieltä ja halua yhteistyöhön uuden äärellä! Kannattaa osallistua, sillä hankkeeseen on tällä hetkellä varattu miljoona euroa ja sillä voidaan saada aikaan isoja muutoksia.

Lisätietoja löydät tästä linkistä.

Ideointikiertue starttasi 26.2.2020

Chaos Crowd -sovelluksen kautta keräämme sipoolaisilta ideoita, ajatuksia ja huomioita Nikkilän keskuspuiston suunnittelun aloittamiseksi. Osallistuva budjetointi antaa kuntalaisille mahdollisuuden vaikuttaa oman elinpiirinsä kehittämiseen – tällä kertaa puistosuunnittelun muodossa.

Viihtyisä olohuone vai toiminnallinen tekemisen keskus? Vai molempia? Missä suhteessa? Vaikuta suunnitelmiin jakamalla omia näkemyksiäsi!

Tule rohkeasti ideoimaan alla oleviin ideointipisteisiin 26.2.-11.3. välillä:

Ravintola Hilden Helmi, Palvelutalo Elsie (Jussaksentie 18)
Nikkilän kirjasto (Pohjoinen koulutie 2)
Nikkilän sosiaali- ja terveysasema (Jussaksentie 14)

Voit ideoida helposti myös paikasta ja ajasta riippumatta sähköisen CHAOS Crowd -sovelluksen avulla 26.2. lähtien. Ohjeet:

  1. Lataa ilmainen CHAOS Crowd -sovellus puhelimeesi Play- tai Apple-storesta.
  2. Etsi karttanäkymästä Nikkilän keskuspuisto ja jätä oma ideasi painamalla oikeasssa alakulmassa olevaa plus-nappia! Ideasi voi olla villi tai kesy, perheille tai erakoille, mineille tai jäteille. Kaikki ideat tullaan käymään läpi!
  3. Pyydämme myös osallistumaan sovelluksesta löytyvään ”OSBU – Nikkilän keskuspuisto” -kyselyyn.

Nikkilän keskuspuiston suunnittelu alkaa tänä keväänä

Nikkilän keskuspuiston yleissuunnittelu alkaa helmi-maaliskuussa 2020. Keskuspuistoon kuuluvat puistoalueet ja nykyiset hiekkakentät Nikkilän Sydämen ja Päiväkoti Pikkusydämen läheisyydessä sekä Nikkilän kirjaston takana oleva puisto.

Keskuspuiston konkreettinen rakentaminen ajoittuu tämän hetkisen arvion mukaan vuosille 2021-22. Suunnitteluvaiheessa alueet ovat tuttuun tapaan käytettävissä, mutta rakentaminen tuo vähintäänkin käyttökatkoja puistoalueiden ja hiekkakenttien käyttöön.

Osallistuvaa budjetointia kokeillaan hankkeessa

Keskuspuiston hankkeessa kokeillaan Sipoossa uutena kuntalaisten osallistamismenetelmänä niin kutsuttua osallistuvaa budjetointia. Osallistuvaa budjetointia hyödynnetään tiettyjen puiston osa-alueiden suunnittelussa. Puiston yleissuunnitelmassa osoitetaan myöhemmin ne puiston osat, esimerkiksi noin 3-5 aluetta, joiden suunnittelussa osallistuvaa budjetointia hyödynnetään.

Osallistuva budjetointi on Suomessa vielä melko uudenlainen toimintatapa, jossa asukkaat otetaan mukaan kunnan talouden suunnitteluun. Osallistuvaa budjetointia voidaan pitää suoran demokratian toimintamallina, jossa asukkaat pääsevät mukaan tekemään päätöksiä alueella käytettävän rahan käyttömahdollisuuksista. Osallistuva budjetointi lisää toiminnan läpinäkyvyyttä ja päätöksentekijät saavat tarkempaa tietoa asukkaiden tarpeista. Nikkilän keskuspuiston suunnittelussa ja sipoolaisten osallistamisessa keväällä 2020 avustava konsulttitoimisto on Nomaji maisema-arkkitehdit Oy.

Osallistuva budjetointi voidaan toteuttaa monin eri tavoin. Siinä voidaan käyttää esimerkiksi asukkaille järjestettyjä työpajoja, tietoteknisiä ratkaisuja tai pelillistämistä tai muita menetelmiä. Keskuspuiston suunnittelussa käytettävästä osallistuvan budjetoinnin tarkasta toteuttamistavasta tiedotetaan Sipoon asukkaita myöhemmin kevään aikana.

Tavoitteena osallistuvan budjetoinnin hyödyntämisessä on saada kunnan asukkaat mukaan puiston suunnitteluprosessiin ja antaa heille aito mahdollisuus vaikuttaa suunnittelussa tehtäviin valintoihin ja keskuspuiston toteutukseen. Osallistuvassa budjetoinnissa asukkaat tekevät valintoja eri vaihtoehtojen kustannusten ja niiden vaikutusten perusteella.

 

Karttakuvassa havainnollistetaan keskuspuiston suunnittelualue Nikkilässä. Ensisijainen puistosuunnittelualue on merkitty karttaan punaisella sävyllä. Keltaisella sävyllä olevat alueet ovat rakennuksille kuuluvia pihoja, eivätkä kuulu Nikkilän keskuspuiston suunnittelualueeseen. Vihreällä sävyllä olevat osiot ovat uusia rakennuksia, rakennusten lisäosia tai uusia teitä. Ensisijaisella puistosuunnittelualueella (punaisella sävyllä) on myös kaksi hiekkakenttää, joiden sijainti on mahdollista tarvittaessa suunnitella uudelleen. Ne puiston osa-alueet, joiden budjetointiin asukkaat pääsevät osallistumaan, määritellään tarkemmin myöhemmin keväällä.

Päiväkodin ja koulun tarpeet huomioidaan puiston suunnittelussa

Keskuspuiston yleissuunnitelmassa otetaan huomioon ensisijaisesti lähiympäristössä sijaitsevan päiväkoti Pikkusydämen ja Nikkilän sivistys- ja kulttuurikeskuksen tarpeet. Puiston suunnittelussa huomioidaan myös lähiympäristön nykyiset asukkaat ja tulevien asuinrakennusten asukkaat sekä muut käyttäjäryhmät (esim. alueen yritykset, yhdistykset ja muut toimijat).

Hankkeen osallistamisosio on saanut ympäristöministeriön Kestävä Kaupunki -ohjelman avustuksen osallistuva budjetointi -pilotin toteuttamista varten.

Lisätietoja:

Maria Mäntylä
Suunnittelija
Kehittäminen ja tuki -yksikkö
Sipoon kunta
maria.mantyla (at) sipoo.fi

Sari Soini
Toimialan kehittämispäällikkö
Kehittäminen ja tuki -yksikkö
Sipoon kunta
sari.soini (at) sipoo.fi

Kari Ojamies
Kunnan puutarhuri
Katu- ja viheralueet -yksikkö
Sipoon kunta
kari.ojamies (at) sipoo.fi

Seuraa meitä Sipoo rakentaa ja kehittää -Facebookissa!