Kohti uusittua pääkirjastoa

Toukokuussa 2017 alkaneessa remontissa kirjasto saa uuden ulkokuoren ja paremmin toimivat sisätilat. Saneerauksen myötä vuonna 1984 valmistuneesta Sipoon pääkirjastosta saadaan valoisampi, viihtyisämpi sekä toiminnallisesti parempi kirjasto. Remontin ajan pääkirjasto palvelee Nikkilän vanhan koulukeskuksen entisessä ruokalassa (Iso Kylätie 8 C).

Kirjaston saneerauksen ja väistötilojen suunnittelu, toteutus ja muutot on suunniteltu tiiviissä yhteistyössä Sipoon toimitilat-yksikön ja kirjaston välillä. Kirjaston remontointi on edennyt aikataulussa, ja vuoden 2018 aikana kirjasto pääsee muuttamaan täysin uudistuneisiin tiloihin.

Mitä kirjastolle tehdään?

Remontin ensimmäisessä vaiheessa tehdään kirjaston ulkopuolen korjaustöitä. Tämä tarkoittaa vesikaton uusimista, julkisivumuurauksen ja eristeiden uusimista, sokkelin, salaojien ja kattovesijärjestelmän korjaamista sekä rakennuksen edustan pihan korjaamista. Energiatehokkuutta sekä rakennuksen käytettävyyttä ja teknistä toimivuutta parannetaan ikkunoiden uusimisella sekä modernisoimalla kiinteistön LVIAS-tekniikkaa. Kiinteistökohtaisen uusiutuvan energiantuotannon lisäämisen mahdollisuutta vielä tutkitaan lämpöpumppujen ja aurinkopaneelien osalta.

Korjaus ei muuta kirjaston ulkonäköä. Julkisivun uusimisella halutaan kunnioittaa Arkkitehtitoimisto Perko & Rautamäki Ky:n suunnittelemaa rakennuksen alkuperäistä ilmettä sekä hyvin keskeisellä paikalla sijaitsevan kirjaston roolia osana Nikkilän ympäristökuvaa.

Miksi kirjasto remontoidaan?

Korjausten tarve on tullut esiin rakennuksessa tehdyissä rakenne- ja kuntotutkimuksissa. Korjaamiseen päädyttiin, koska pääkirjaston nykyinen sijainti on erinomainen ja rakennuksen pohjaratkaisu on toimiva. Rakennusteknisten parannusten tavoitteena onkin taata turvalliset ja terveelliset kirjastotilat rakennuksen loppuelinkaaren ajaksi – siis kirjastorakennuksen arvon ja käytettävyyden säilyttäminen.

Milloin remontti tehdään ja miten hanke etenee?

Toukokuussa 2017 alkaneen remontin on arvioitu kestävän reilun vuoden. Remontti alkaa julkisivumuurauksen ja ilmavuodoista tummuneiden eristeiden purkamisella. Seuraavaksi rakennus huputetaan ja katto remontoidaan suojassa hupun alla. Ulkopuolisten korjausten on tarkoitus valmistua joulukuussa 2017.

Tämän jälkeen alkavat kirjaston sisätilojen korjaustyöt, jotka tehdään toisena, kokonaan erillisenä urakkana pääosin vuoden 2018 aikana. Kirjaston viihtyisyyttä parannetaan sisäpintoja ja -tiloja uusimalla, ja tilojen toiminnallisuutta muutetaan vastaamaan paremmin kirjaston ja asiakkaiden nykytarpeita. Toiminnallisuus muuttuu esimerkiksi siten, että tilat mahdollistavat jatkossa kirjaston lisäksi Sipoon kunnan Infon toiminnan. Mahdolliset uusiutuvan energiantuotannon ratkaisut toteutetaan sisätilojen korjaustöiden yhteydessä.

Mitä remontti maksaa?

Hankkeen kokonaiskustannusten arvioidaan olevan noin 2,15 miljoonaa euroa, josta vuoden 2017 budjettiin on varattu 1,2 miljoonaa euroa. Korjauksen nykyinen budjetti ei mahdollista Topelius-salin sisäpuolisia korjaus- ja muutostöitä, vaan salin sisäpuolinen korjaus on suunniteltu tehtäväksi myöhemmin erillisenä hankkeena. Sali on pois käytöstä kirjaston remontin ajan.

Pääkirjaston saneeraus on osa kunnanvaltuuston hyväksymää investointiohjelmaa. Tekninen valiokunta päätti rakennuksen ulkopuolisista korjauksista ja urakoitsijan valinnasta kokouksessaan 4.4.2017. Ulkopuolisten korjaustöiden urakoitsijaksi on valittu ATL-Rakennushuolto Oy. Valiokunta päättää myöhemmin erikseen sisätilojen korjaus- ja muutostöistä sekä niiden urakoitsijan valinnasta.

Kirjaston toiminta remontin aikana

Pääkirjasto on muuttanut korjauksen takia toukokuussa 2017 väistötiloihin Nikkilän koulukeskuksen entiseen ruokalaan ja toimii väistötiloissa reilun vuoden. Osa kirjoista joudutaan remontin ajaksi varastoimaan, jolloin ne ovat pois kirjaston valikoimasta. Kirjaston valikoima kuitenkin samalla kasvaa, sillä kirjastoyhteistyö laajenee ja yhteistyökirjastojen välinen aineiston varausmaksu on poistunut. Sipoon asiakkaat voivat ilman maksua varata materiaalia Porvoon, Askolan sekä Pornaisten kirjastoista ja syksystä 2017 lähtien myös kahdeksan muun kunnan kirjastoista, jotka liittyvät uuteen Helle-kirjastoverkostoon. Nämä kunnat ovat Loviisa, Lapinjärvi, Pukkila, Myrskylä, Raasepori, Siuntio, Inkoo ja Hanko. Sama kirjastokortti toimii kaikkien näiden kuntien kirjastoissa ja varattu aineisto kuljetaan kirjastosta toiseen 1-2 kertaa viikossa.