UPEA17 <3 Aravatalo

Sipoon kunta osallistuu valtakunnalliseen UPEA17-kaupunkitaidetapahtumaan. UPEA17 kerää huippuluokan koti- ja ulkomaisia taiteilijoita maalaamaan taidetta rakennusten seiniin ja julkisille paikoille eri puolilla Suomea. Rustam Qbic tulee tekemään koko rakennuksen kattavan muraalitaideteoksen Nikkilään Aravatalon (Pohjoinen koulutie 1) seiniin. UPEA17 järjestetään 1.-24.9.2017, ja Aravatalon seiniin teos maalataan arviolta 13.-29.9.2017.

Qbicin sadunomaiset teokset ihastuttavat ympäri maailmaa

Maailmaa kiertävä kuvataiteilija Rustam QBic on tunnettu ja arvostettu tekijä urbaanin taiteen kentällä. Taiteessaan Qbic yhdistelee modernin katutaiteen ja perinteisen kuvataiteen keinoja hyvin hienovaraisella tavalla. Hän painottaa etenkin tarinallisuutta ja värien harmonisuutta, ja suunnittelee teokset aina tarkasti ympäristöönsä sopiviksi. Inspiraatiota ja aiheita Qbic ammentaa etenkin luonnosta, kirjallisuudesta ja läheisistä ihmisistään. Hänen aavistuksen sadunomaiset teoksensa muodostavat mielikuvituksellisia hahmoja ja unenomaisia paikkoja, jotka herättävät ihastusta ympäri maailman. Qbicin teoksia voi nähdä muun muassa Venäjällä, Sveitsissä, Yhdysvalloissa ja Australiassa.

”UPEA17-tapahtuman tuottajat lähestyivät Sipoon kuntaa ja tarjosivat mahdollisuutta osallistua tapahtumaan. Aravatalo valikoitui kohteeksi, koska se sijaitsee keskeisellä paikalla ja suunniteltu teos sopii hyvin yhteen vieressä sijaitsevan kirjaston ja Nikkilän sydämen kanssa.” kertoo hanketta Sipoon kunnassa koordinoiva suunnittelija Suvi Tuiskunen.

Kunnan arvosteluraati on valinnut taiteilijan yhteistyössä tapahtuman tuottajien kanssa sekä tuottanut taiteilijalle tausta-aineistoa Nikkilästä ja Aravatalosta. Raatiin on koottu edustus eri yksiköistä. Raatiin kuuluvat rakennusvalvontapäällikkö Ulla-Maija Upola, kulttuurijohtaja Anne Laitinen sekä tekniikka- ja ympäristöosaston suunnittelija Suvi Tuiskunen. Raati hyväksyy luonnoksen ennen maalaustyön aloittamista.

Aravatalo tapahtuman yhtenä kärkikohteena

Aravatalon maalaamisen lähtökohtana on ollut muraalin värimaailman ja tyylin sovittaminen ympäristöönsä. Tarkoituksena on ollut varmistaa, että taideteos sopii Nikkilän luonteeseen. Rakennuksen sivulta toiselle jatkuva taideteos rikastuttaa Iso Kylätien vartta tuoden esiin paikan erityisyyttä. Aravatalon maalaaminen tulee olemaan yksi UPEA17-tapahtuman kärkikohteista, koska se maalataan kokonaan. Se tarkoittaa, että Aravatalo nousee erityisesti esille tapahtuman markkinoinnissa. Tapahtuman yhtenä kumppanina on Visit Finland, joten Aravatalon maalaaminen tuo Sipoolle näkyvyyttä myös matkailukohteena.

Aravatalon maalaamisesta päätti tekninen valiokunta kokouksessaan 7.3.2017. Toteutettava muraali maalataan UPEA17:n yhteistyökumppanin Tikkurilan ulkomaaleilla, joten se täyttää teknisesti huoltomaalauksen vaatimukset eikä aiheuta lisäkustannuksia verrattuna tavanomaiseen huoltomaalaukseen. Aravatalossa on kunnan tekniikka- ja ympäristöosaston toimistotiloja.

Muraaliteokset yleistyvät katukuvassa

Erilaiset rakennuksen seinään tai muuhun pysyvään rakenteeseen tehtävät maalaukset, eli muraalit, ovat tulleet yhä näkyvämmäksi osaksi suomalaisia elinympäristöjä viime vuosien aikana. Taideteokset tuovat uutta eloa ja viihtyisyyttä ympäristöön, mikä onkin johtanut julkiseen tilaan tehdyn taiteen arvostuksen lisääntymiseen. Esteettisyyden lisäksi muraalitaiteella on nähty olevan myös monenlaisia yhteisöllisiä ja paikallista kaupunkikulttuuria luovia vaikutuksia. Esimerkiksi Helsingissä sähkökaappeja on maalattu töhrimisen estämiseksi ja Keravalla puolestaan sähkökaappeja on maalattu yhteisöllisenä ja asukkaita osallistavana projektina.

UPEA-kaupunkitaidetapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2016, jolloin 9 teosta maalattiin 7 kaupunkiin ja kuntaan. Tänä vuonna tapahtumaan osallistuu 14 kaupunkia ja kuntaa. UPEA17-tapahtuman puitteissa tullaan maalaamaan yli 20 pysyvää teosta eri puolille Suomea. UPEA on Suomessa täysin ainutlaatuinen taidetapahtuma, mutta kuuluu myös kansainvälisesti keskeisimpien kaupunkitaidetapahtumien joukkoon. Tapahtuma ja kunnat tarjoavat yhdessä mahdollisuuksia luoda tasokasta muraalitaidetta kiinnostaviin kohteisiin ja samalla levittää julkista taidetta kaikkien ikäryhmien iloksi.

Viime vuonna UPEA16-tapahtumassa toteutettiin Helsingin Vallilaan muraaliteos.

Lue lisää UPEA17-kaupunkitaidetapahtumasta ja katso kuvia viime vuoden UPEA-tapahtumasta: www.upeart.com

Tutustu taiteilijan teoksiin: https://www.instagram.com/rustamqbic/

Lisätietoja:

Suunnittelija Suvi Tuiskunen, Sipoon kunta